Igranje, obogatitev, stimulacija … Zakaj je to potrebno?

Dihurji so izjemno inteligentne, živahne in zvedave živali, ki v svojem okolju neprestano potrebujejo spodbudo. Kot skrbnik dihurja se morate zavedati, da se je z njimi potrebno veliko ukvarjati in pri tem upoštevajte njihove potrebe. Potrebno jim je omogočiti, da pri raziskovanju in preučevanju okolice uporabijo svoje naravne čute. Če imajo v vsakdanu premalo stimulacije, postanejo kar hitro zdolgočaseni. Morda mislite, da je povsem normalno, če dihur dnevno prespi 20 ur, vendar je to znak, da so mu postale dnevne aktivnosti in okolje monotoni. To velja tako za dihurje, ki bivajo v kletki, kot za tiste, ki so prosto spuščeni. Če si za igro in druženje z dihurjem na dan vzamete premalo časa in ne poskrbite za nobeno novost in zanimivost, bodo pri njem prisotni občutki dolgočasja in osamljenosti.

Dihurji so namreč izredno pametni kosmatinci, ki si vse vtisnejo v spomin. Predstavljate si, kako bi bilo vam, če bi cele dneve bivali v eni sobi, kjer bi bilo od prvega dne vse enako. Tako kot mi, tudi oni ne marajo rutin, saj so fizično in čustveno občutljivi na dražljaje iz okolja. Naša odgovornost je, da jim izboljšamo kakovost življenja, saj s tem zmanjšamo stres in vplivamo tudi na njihovo zdravje. Obenem se pri igri zbližamo ter ustvarimo močno medsebojno vez.

Kaj lahko torej storite za dobrobit vašega prijatelja, da se ob tem tudi oba zabavata? Pripravili smo vam nekaj predlogov, marsikaj pa si lahko izmislite tudi sami, saj svojega dihurja najbolje poznate.

Hrana

S priboljški se lahko igrate skrivalnice. Majhne koščke mu skrijte v različne kotičke ali med predmete. Ker imajo radi izzive, jih lahko z iskanjem zaposlite, preden greste od doma. Z vztrajnostjo in rednim ponavljanjem pa jih lahko s pomočjo priboljškov naučite tudi nekaj trikov. Presenečeni boste, kako dobro jih lahko obvladajo.

Oprema in prostor

Okolje mu popestrite z raznimi tunelčki, hiškami, visečimi mrežami, škatlami, ležišči ipd., da bo dihurjev prostor postal mali pustolovski park. Pogosto menjajte predmete in njihovo pozicijo, lahko jih celo kombinirate, npr. na konec tunela pritrdite škatlo; če imate daljši tunel, ga različno zavozlajte.
Rednega čiščenje bivalnega prostora in opreme (posteljnina, viseče mreže, ipd.) ne priporočamo zgolj s higienskega vidika, temveč tudi zato, ker dihurja svež vonj dodatno stimulira (bodite pazljivi pri uporabi pralnih sredstev – mehčalcu se raje izognite). Posebej so navdušeni, ko jih spustite v prostor s sveže opranimi stvarmi. Za dodatno stimulacijo ob čiščenju zberite vse dihurjeve skrite igrače in jih postavite na različne konce sobe ali na kup, da bo imel delo s pospravljanjem.

Raziskovanje zunanjega okolja je za dihurje izvrstna stimulacija v vsakem letnem času.
Foto: Maja Čonč

Druženje z vrstniki in skupna zabava

Dihurji so družabna bitja in najboljša družba zanje, poleg vas, je njegov vrstnik, zlasti, kadar vas ni doma. Če dihur sameva in mu želite popestriti vsakdanjik, razmislite tudi o tej možnosti. Seveda to ne pomeni, da lahko potem kar pozabite nanj, saj obožuje tudi vašo družbo – tako med igro kot v času crkljanja.

Raziskovanje zunanjega sveta je zanje izvrstna stimulacija, zato se le pogumno odpravite na potep na bližnji travnik, v gozd ali po mestu. V tem primeru sta obvezna oprema dovolj tesna oprsnica in povodec ter cepljenje proti pasji kugi. Če živite v hiši in imate dovolj prostora na vrtu, lahko zanj zgradite ogrado, ki mora biti varna pred pobegom. Kljub temu ga imejte venomer na očeh.

V vsakem letnem času lahko izkoristimo, kar nam ponuja narava. Navdušeni so nad šušljanjem jesenskega listja ali nad novo zapadlim snegom. Nekateri izjemno uživajo v kobacanju in izdelavi rovov v snegu ali zemlji. Z darovi narave mu lahko napolnite tudi večjo posodo in igro preselite v notranje prostore. Pozno pomladi in poleti, ko so dnevi že dovolj topli, toda ne prevroči, se lahko igrate z vodo. Če imate več dihurjev, se bodo lovili in tekmovali, kdo bo prvi pridirjal pod vodne kapljice.

Pripravite lahko tudi bazenček (plitva posoda, napolnjena z vodo) in vanj položite igračke ali kocke ledu, ki jih bo vestno vlekel iz vode in sproti pospravljal. Foto: Petra Gregorčič

Novega okolja dihurju seveda ne predstavlja zgolj zunanji svet. Vsakdanjik boste obogatili tudi tako, da mu boste občasno dovolili vstop tudi v prostore, kamor sicer ne sme.

Igre in igrače

Najprej je potrebno izbrati primerne igrače, ki so za dihurja varne in upoštevajo njegov značaj, saj nimajo vsi dihurji radi enakih igrač. Tudi igrače moramo redno čistiti in jih po potrebi zamenjati. Menjava igrač je namreč izredno pomebna tudi za stimulacijo, saj se dihurji enih in istih igrač naveličajo. To pa ne pomeni, da mu moramo ves čas kupovati nove in zapraviti gore denarja. Obstoječe igrače, ki niso več zanimive, očistimo in jih za nekaj časa skrijemo, namesto njih pa ponudimo tiste, ki smo jih predhodno umaknili. Morda se bo s kakšno sam igral, večinoma pa jih bo pospravil nekam v kot in nanje pozabil. Poskrbite, da ima na voljo raznoliko izbiro igrač. To pa še ne pomeni, da se bo igral sam –še vedno bo potreboval vašo pozornost in aktivno vpletenost v igro.

Namesto kupljenih igrač lahko za igro uporab ite tudi doma narejene igrače, ali predmete za vsakdanjo uporabo.
Foto: Nena Miloš

Namesto igrač se lahko poslužite tudi stvari, ki jih imate doma, ali pa jih sami izdelate. Običajna brisača ponuja veliko možnosti za igro, ena od teh je ‘vlakec’, kjer dihurji skočijo na brisačo, vi pa jih vozite naokoli po sobi. Vedno priljubljene so vrečke, vendar jim zaradi varnosti odstrizite držala. Med igro z vrečko imejte dihurja vedno pod nadzorom, saj obstaja možnost zadušitve. Za dodatno popestritev lahko v večjo posodo nasujete žogice ali pa zemljo, po kateri bo z navdušenjem kopal in vanjo vtikal smrček.

Vrečke so med dihurji na listi najbolj priljubljenih “igrač”. Zaradi varnosti pa jim odrežite držala in med igro z njimi imejte dihurja pod nadzorom.

Nena Miloš
Nena Miloš
Nena Miloš je aktivna članica društva Zverinice. V njenem domu kraljujejo štirje dihurji, dva od teh je pred nekaj leti posvojila preko našega društva.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.