Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše, velja lastnike dihurjev še posebno opozoriti na viruse influence, ki pri ljudeh povzročajo gripo in “novi” koronavirus, ki pri ljudeh povzroča covid. Zakaj jih še posebej izpostavljamo? Ker virusi influence (tipa A in B) lahko okužijo tudi dihurje. Vedeti moramo tudi to, da se bolezen na dihurje običajno prenese z bolnih lastnikov, preskok pa je mogoč tudi v obratno smer, torej z bolnega dihurja na lastnika. Okužba pa se lahko širi tudi med dihurji.

Najpogostejši klinični znaki, ki se v večini primerov pojavijo približno 48 ur po okužbi, so podobni kot pri ljudeh – povišana telesna temperatura (40 °C in več), izcedek iz smrčka in oči, kihanje, kašljanje, utrujenost, slabša ješčnost.

Bolezen je praviloma blaga in preide brez večjih zapletov, bolj občutljivi pa so mladiči ter starejši in dihurji s pridruženimi boleznimi. Oboleli dihurji v večini primerov okrevajo v sedmih do desetih dneh od pojava prvih kliničnih znakov, v nekaterih primerih pa lahko pride do zapletov v obliki sekundarne bakterijske okužbe (običajno pljučnice) – kar skušamo preprečiti s preventivno antibiotično terapijo.

V času bolezni moramo poskrbeti, da žival užije dovolj tekočine in lahko prebavljive hrane. (Glej Prehrana bolnega dihurja.)

Lastnikom dihurjev svetujemo, da v času prehladnih in gripoznih obolenj svoje dihurje osamijo od bolnih ljudi, z njimi ne hodijo na razstave, različna »dihurska« druženja in v okolja, kjer je koncentracija ljudi visoka in je zato možnost okužbe večja.

Če zbolite sami ali kateri od vaših družinskih članov, dihurja namestite v ločen prostor, stike z njim pa omejite na le najnujnejše. Pri tem svetujemo uporabo zaščitne maske in rokavic (pazite na prste, saj je večina dihurjev nagnjena h grizenju gumijastih predmetov), pred kontaktom in po njem pa si razkužite roke. Omenjeni zaščitni ukrepi dokazano in preizkušeno pomagajo pri prečevanju širjenja okužbe z lastnikov na dihurje.

Poleg tega poskrbimo, da dihurjem preprečimo stik s predmeti kot so npr. uporabljene skodelice, pribor, uporabljeni robčki, ki jih uporablja bolna oseba. Poskrbimo moramo dihurjem preprečiti stik z zdravili, ki jih uporabljamo pri lajšanju težav zaradi gripe, saj so lahko, če jih dihurji zaužijejo zaužijejo, zanje nevarna.

Če dihur zboli, ga osamite, glede zdravljenja pa se obrnite na svojega lečečega veterinarja ali na Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine Veterinarske fakultete (telefon 01 4779 251), v nobenem primeru pa živali ne »zdravite« sami.

Priporočamo tudi, da v obdobju pogostih okužb z virusom gripe dihurje predhodno naročate za preglede v ambulantah.

Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.

Imeti ali ne imeti?

Vse se je začelo z vprašanjem: »Klavdija, bi imela dihurja?« In sedaj, slaba tri leta pozneje sedim v postelji, se trudim napisati nekaj, kar naj...