Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let.
V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po sili razmer pa smo jo po smrti njenega dihurskega cimra sredi septembra 2021 dobili v našo oskrbo.

Bolha je ena od zadnjih oskrbovancev, ki smo jih mi ali hrvaški kolegi kirurško kastrirali, je takoj dobila hormonski implantat.

Seveda smo opravili tudi temeljit veterinarski pregled, ki je vključeval podrobnejšo analizo krvi. Ugotovili smo, da:

  • ima znižano vrednost glukoze v krvi, kar je najpogosteje znak tumorja na trebušni slinavki. Ta se najpogosteje pojavlja pri sredje starih in starih dihurjih, ki so hranjeni z briketirano hrano – zato zagovarjamo naravno prehrano dihurjev, ki temelji na surovi mesni prehrani (in seveda vključuje tudi primerno količino organov in kosti, ne le “mesa”)
  • ima povišano vrednost enega od parametrov v krvi, ki so povezani z delovanjem ledvic
  • ima povišano vrednost enega od parametrov, ki so povezani z delovanjem jeter
  • ima nepozdravljeno vnetje ušes
  • bo rabila pregled pri stomatologu (ko/če uredimo vse ostale stvari).

Kot je iz napisanega razvidno, je bila,kljub temu, da ob sprejemu ni bila prav stara, kar pošteno “zdelana”. Zaradi vseh težav, ki Bolho pestijo in ker potrebuje izkušenega skrbnika, smo se odločili, da ostane pri eni od naših članic, društvo pa krije stroške njene oskrbe.

Z dieto prilagojeno njenim težavam, smo jeterne krvne parametre spravili na normalne vrednosti. Prav tako so se izboljšali ledvični parametri, ker je hrana mesna in ne vsebuje ogljikovih hidratov, tudi pomaga pri vzdrževanju normalnih vrednosti glukoze.

S prilagojeno dieto in smo “v red spravili” delovanje jeter.

“Oddelali” smo terapijo za vnetje ušes, ji bo pa za vedno ostala posledica – nekoliko nagnjena glava, kar je bolj očitno takrat, ko je vznemirjena in blage težave z ravnotežjem.

Z ultrazvočno preiskavo smo ugotovili, da ima na ledvicah ciste, vendar pa so se krvni izvidi s prehrano popravili in so bili ob zadnji kontroli v začetku leta 2022, normalni. Hkrati s kontrolo delovanja ledvic, smo opravili tudi kardiološki pregled in ugotovili blago popuščanje srca, ki pa takrat še ni zahtevalo zdravljenja.

Zaradi znižane vrednosti glukoze v krvi, ki je kljub prehrani nismo mogli spraviti na normalno vrednost, smo začeli s terapijo s kortikosteroidi. Ker so bile vrednosti kljub visokim odmerkom prenizke, smo se odločili za operacijo tumorja, ki jo je jeseni 2021 uspešno prestala.
Do konca pomladi 2022 so bile vrednosti v mejah normale, potem so se klinični znaki (pričakovano) žal ponovili, tako da je sedaj spet na kortikosteroidni terapiji.

Sredi junija 2022 jo čaka nov kontrolni pregled – predvsem nas zanima delovanje srca, seveda bomo preverili tudi ostale krvne parametre.

Pri oskrbi Bolhe nam lahko pomagate s finančnim prispevkom na naš TRR (SI56 3000 0002 0267 119 (N banka)), PayPal ali z donacijo dela dohodnine.

Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.

Imeti ali ne imeti?

Vse se je začelo z vprašanjem: »Klavdija, bi imela dihurja?« In sedaj, slaba tri leta pozneje sedim v postelji, se trudim napisati nekaj, kar naj...