Potovanje z malimi živalmi

Če z dihurjem potujete, je priporočljivo, da upoštevate nekaj priporočil. Dihur naj bo med potjo vedno nameščen v varnem transportnem boksu, ki ga primerno opremite za potovanje. Transporter naj bo dovolj velik, da vanj namestite manjše stranišče (provizorična izvedba iz nizke kartonske škatle se dovolj dobro obnese) ali plenično podlogo, posodico z vodo, posodico s hrano in za udobno potovanje še ležišče. Da bo ležišče ostalo čisto, svetujemo uporabo “visečke”.
S seboj imejte tudi plastenko vode, manjšo zalogo hrane, vse potrebne dokumente, priporočamo, da transporter tudi označite in nanj napišete svoje kontaktne podatke.
Če potujete z letalom, ali če imate dihurja, ki med vožnjo grize rešetke, priporočamo, da prek vratc namestite še mrežo z manjšimi odprtinami, ki bo preprečila vtikanje prstov v transporter, oziroma onemogočila, da dihur z zobmi zagrabi rešetke.

Na dno transporterja namestite stranišče
Za udobno potovanje se najbolj obnesejo “visecke”

“Netrgovski premik živali”

Za tako imenovani “netrgovski premik živali” – ko dihur spremlja lastnika spremlja znotraj meja EU potrebuje:

 • evropski potni list za hišne živali (modra knjižica)
 • veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni, cepljenje mora biti zabeleženo v potnem listu)
 • označen mora biti z mikročipom
 • pravila veljajo za največ 5 dihurjev istega lastnika.

Ta pravila veljajo tudi za potovanje v in iz držav nečlanice na teritoriju EU – “skupina 1” (AAndora, Švica, Ferski otoki, Gibraltar, Grenlandija, Islandija, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Vatikanska mestna država).

Za potovanja v in iz drugih držav, ki so uvrščene na “skupina 2” (otok Ascension, Združeni arabski emirati, Antigva in Barbuda, Argentina, Avstralija, Aruba, Bosna in Hercegovina, Barbados, Bahrajn, Bermudi, otoki BES (Bonaire, Sint Eustatius in Saba), Belorusija, Kanada, Čile, Curaçao, Fidži, Falklandski otoki, Hongkong, Jamajka, Japonska, Saint Kitts in Nevis, Kajmanski otoki, Sveta Lucija, Montserrat, Severna Makedonija, Mauritius, Mehika, Malezija, Nova Kaledonija, Nova Zelandija, Francoska Polinezija, Saint Pierre in Miquelon, Rusija, Singapur, Sveta Helena, Sint Maarten, Trinidad in Tobago, Tajvan, Združene države Amerike (vključena ozemlja: Ameriška Samoa, Guam, Severni Marianski otoki, Portoriko, Deviški otoki Združenih držav Amerike), Združeno kraljestvo, Saint Vincent in Grenadine, Britanski Deviški otoki, Vanuatu, Wallis in Futuna), veljajo enaki pogoji kot za potovanje v države članice EU, poleg tega pa jih mora spremljati tudi izpolnjeno veterinarsko spričevalo s pisno izjavo(t.i. TRACES spričevalo), ki ga izda ali potrdi uradni veterinar.

Dihurji, mlajši kot 12 tednov

V skladu z uredbo, ki ureja nekomercialne premike hišnih živali, lahko vsaka država članica dovoli vstop živali mlajših od 3 mesece in necepljenih proti steklini na svoje ozemlje.

Osnovni pogoji za potovanje mlade živali, kot so določeni, so:

 • žival mora biti označena z mikročipom,
 • žival mora imeti evropski potni list za hišne živali,
 • potrtebujete izjavo v skladu z vzorcem iz dela 1 Priloge I Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013, da je bila žival na kraju rojstva brez stikov z divjimi živalmi, ki bi lahko bile izpostavljene okužbi z virusom stekline. Če mladiči potujejo skupaj z mamo, ta izjava ni potrebna.

Ker se pogoji potovanja z mladimi živalmi lahko spreminjajo in so odvisni od pravil posamezne članice, vam svetujemo, da se o tem pravočasno pozanimate v državi, v katero potujete. Slovenija dovoljuje taka odstopanja, če mladič pripotuje iz države članice EU.

Več kot 5 dihurjev istega lastnika

Odstopanje od največjega števila živali (5) je dovoljeno, če:

 • z dihurji potujete tekmovanje, razstavo ;
 • lastnik ali pooblaščena oseba predloži pisni dokaz, da so dihurji prijavljene za sodelovanje na takšni prireditvi ali pri združenju, ki takšne prireditve organizira;
 • so dihurji starejši od 6 mesecev.

Potovanje iz drugih držav v Slovenijo

Pravila veljajo tudi za vračanje iz tujine v Slovenijo, oziroma za primere, ko ste šli po dihurja k vzreditelju v tujino in so enaka tistim, ki veljajo za potovanja v tujino.

Primer:

 • Če se vračate iz države za vstop v katero potrebuje dihur potni list, mikročip in veljavno cepljenje, enaki pogoji veljajo za vrnitev (npr. Avstrija).
 • Če ste z dihurjem pripotovali iz države za vstop v katero je potrebno še veljavno spričevalo in pisna izjava, bosta ta dva dokumenta potrebovali tudi za vrnitev (npr. Združeno kraljestvo).
 • Če boste pripotovali iz katere od ostalih držav (npr. Srbija), ki zgoraj niso našteta, bo dihur poleg potnega lista, mikročipa, veljavnega cepljenja proti steklini, spričevala in izjave, potreboval še veljaven test titracije protiteles porti steklini.
  POZOR! Če dihurja uvažate iz ene od teh držav, mora pooblaščeni veterinar kri za ta test odvzeti vsaj 30 dni po cepljenju proti steklini in najmanj 3 mesece pred datumom prvega vstopa v EU.  Ker se cepljenje lahko opravi šele pri dvanajstih tednih, tako dihurja (ali psa, ali mačke) iz teh držav ne morete uvoziti pred starostjo 7 mesecev!
  Če boste z dihurjem v te “tretje” države potovali iz Slovenije/EU in se potem z njim vrnili, morate test titracije na protitelesa opraviti 30 dni preden z njim zapustite EU (torej 1 mesec pred potovanjem).

Ker se pravila in zahteve v določenih točkah spremenijo, se pred potovanjem vedno pozanimajte o aktualnih pravilih države kamor potujete!

Uvoz oziroma trgovanje z živalmi

Za potovanja, ko živali ne spremlja lastnik, oziroma je namen “premika hišne živali” menjava lastništva veljajo posebni pogoji, tako za žival kot za prevoznika. Zahteve so opisane na strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, najdete pa jih tukaj: Trgovski premiki znotraj EU in tukaj: Uvoz izven držav EU.

Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Imeti ali ne imeti?

Vse se je začelo z vprašanjem: »Klavdija, bi imela dihurja?« In sedaj, slaba tri leta pozneje sedim v postelji, se trudim napisati nekaj, kar naj...