Kateri priboljški so primerni za dihurje?

Kot smo že večkrat poudarili, so dihurji mesojede živali, zato so za njih najbolj primerni mesni priboljški.
Ponudite mu lahko posušene mesne priboljške domače izdelave (recept najdete v prvi številki revije Zverinice) ali pa jih kupite v trgovini. Pri kupljenih priboljških morate biti pozorni na sestavine – najboljši so kar 100 % mesni sušeni izdelki – ter na poreklo mesa, saj lahko tisti iz vzhodnih držav vsebujejo škodljive kemikalije.
Kot priboljšek ali dodatek k prehrani so primerna tudi lososova olja, pri katerih je potrebno paziti, da so iztisnjena iz celega lososa in ne samo iz jeter, saj slednja vsebujejo preveč vitamina A.
Različne paste uporabljajte v zmernih količinah in le ob posebnih priložnostih kot so krajšanje krempljev, čiščenje ušes ali v zgodnjih procesih socializacije, saj vsebujejo precej sladkorjev, ki so za dihurje škodljivi.
Kot priboljški pa vsekakor niso primerni koščki čokolade, salame (ki vsebuje preveč soli in začimb), siri in različni priboljški za ljudi (čipsi, smokiji, ipd.).
Vse priboljške uporabljajte v zmernih količinah, saj to ni popolna hrana, ampak le dodatek kot nagrada ali posladek.

Špela Petkovšek
Špela Petkovšek
Špela Petkovšek, dr. vet. med. dela kot veterinarka. Z dihurji se je prvič srečala, ko je postala lastnica dihurčka Štumfa, ki se mu je kasneje pridružila še samička Šjora. Trenutno ji družbo delata dva razgrajač Ralph in grizolda Penny. Špela je aktivna članica društva Zverinice in precej svojega prostega časa posveti dihurjem.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.