Strupene in nevarne snovi v gospodinjstvu

0
457

V stanovanju oz. v hiši, pa tudi zunaj, je veliko strupenih snovi, ki lahko resno ogrozijo zdravje vašega ljubljenčka. Bodite pozorni, da dihur ne pride v stik s katero od nevarnih snovi in tako preprečite nesrečo.

Strupene rastline

Znanih je več kot 700 vrst sobnih in vrtnih rastlin, ki so zaradi svojih toksinov škodljive za živali (pa tudi za človeka). Povzročajo zastrupitve, katerih posledica je lahko le blažji nahod, v hujših primerih pa tudi smrt.

Zdravila

Nekatera zdravila za ljudi so za dihurja lahko zelo nevarna. Posebej je potrebno izpostaviti protibolečinska zdravila (Aspirin®, Ketonal®, Ibuprofen®, ipd.), zdravila za zdravljenje prehlada (Lekadol®, Coldrex®, ipd.), zdravila za zdravljenje rakavih obolenj, antidepresive, vitamine in celo pripravke za hujšanje. Zdravila, mazila in kreme je potrebno shranjevati na mestu, ki je za dihurja nedostopno. Če se nam zgodi, da raztresemo tablete, jih moramo pobrati, preden jih najde naša žival.
V primeru, da dihur zboli, ga peljite k veterinarju. NIKDAR mu brez posveta z veterinarjem ne dajajte zdravil, ki so namenjena človeški uporabi. Nekatera, sicer splošno uporabljana, človeška zdravila so namreč že v nizkih dozah lahko izredno nevarna. Lahko povzročijo odpoved nekaterih notranjih organov, poškodujejo želodčno sluznico, povzročijo notranje krvavitve, v najhujših primerih pa celo smrt.

V primeru, da dihur zboli, ga peljite k veterinarju. NIKDAR mu brez posveta z veterinarjem ne dajajte zdravil, ki so namenjena človeški uporabi. Nekatera, sicer splošno uporabljana, človeška zdravila so namreč že v nizkih dozah lahko izredno nevarna.

 

Čistila

Čistila vsebujejo kationske detergente, ki povzročajo vnetje ustne sluznice in želodca. Previdni moramo biti pri uporabi aerosolnih razpršil v bližini živali, saj jih lahko kaj hitro vdihnejo.

Gnojila, pesticidi in insekticidi

Gnojila ki jih uporabljamo na vrtu, so za žival lahko dostopna in zelo nevarna. Insekticidna sredstva v pripravkih proti bolham in klopom, ki jih kupimo v nespecializiranih trgovinah, so lahko za ljubljenčka tudi strupena. Pred vsako uporabo takšnih sredstev se moramo posvetovati z veterinarjem, ki nam bo svetoval ustrezen pripravek.
Od sredstev, ki se uporabljajo za odganjanje moljev je najnevarnejši naftalin. Znaki zastrupitve z naftalinom so: bruhanje, otopelost, napadi, redko hepatitis, odpoved ledvic in koma.

Sredstva za deratizacijo

Obstaja več različnih sredstev za zastrupljanje glodavcev.

  • Antikoagulanti preprečujejo strjevanje krvi in povzročajo notranje krvavitve. Znaki zastrupitve z njimi so: krvavenje, blede sluznice, slabost, kašelj in otekli udi.
  • Brometalin vpliva na zadrževanje tekočine, zaradi česar pride do tresavice, slabosti mišic, preobčutljivosti, težav z ravnotežjem, gluhosti, paralize in smrti.
  • Kolekalciferol ali vitamin D3 povzročita povišanje koncentracije kalcija v krvi. To vodi do odpovedi ledvic, kardiovaskularnih obolenj in mineralizacije tkiv. Znaki zastrupitve so: bruhanje, driska, izguba apetita, otopelost, slinjenje, pretirana žeja in aritmija srca.

Hrana, namenjena ljudem

Ostanki hrane, kot so piščančje kosti, se z lahkoto zdrobijo. Z ostrimi deli zlomljenih kosti se dihur lahko poškoduje, v skrajnem primeru lahko pride do perforacije črevesne stene.
Škodljivi so tudi čebula, alkoholne pijače, kvas, kavna zrna, sol, brazilski oreščki, krompir, paradižnik, rabarbara, avokado ipd. Posebej velja omeniti čokolado, ki se zdi dihurjem zelo okusna, a je zelo škodljiva. Vsebuje kofein in teobromin, ki sta strupena za dihurje. Bolj kot je temna (z višjo vsebnostjo kakava), več teh snovi vsebuje. Znaki zastrupitve s čokolado so: bruhanje, driska, hiperaktivnost, pretirano slinjenje, pretirana žeja, tahikardija (pospešen srčni utrip) in aritmija srca, eplileptiformni napadi ter smrt.

Ostale strupene in nevarne snovi in predmeti

  • Cigarete vsebujejo nikotin, ki lahko povzroči razburjenost, slinjenje in drisko, temu pa lahko sledi trzanje, mišična oslabelost, plitvo dihanje, koma in zastoj srca. Simptomi se običajno razvijejo 15 do 45 minut po zaužitju.
  • Zaužitje silikonskega gela lahko privede do preobčutljivosti prebavnega sistema, slabosti, bruhanja in izgube teka
  • Tekočina proti zmrzovanjuvsebuje etilen glikol, ki zaradi sladkega okusa privlači živali, vendar je zelo strupen. Ena jedilna žlica je usodna za mačko, ki tehta 3 kilograme.
  • Vrvice, gumijaste elastike in celo zobna nitka so nevarne, ker lahko povzročijo črevesne blokade ali zadavljenje.
  • Igrače z majhnimi odstranljivimi deli (cvileče igrače, plišaste igrače ipd.) so nevarne, ker se lahko dihur zaduši z majhnim odpadlim delom igrače. Vse igrače je potrebno redno preverjati in takoj odstraniti tiste, ki so kakorkoli poškodovane.