Miti in zmote o (belih) dihurjih

BELI DIHURJI SO GLODAVCI …

V nasprotju z močno razširjenim prepričanjem, niso vse majhne kosmate živali glodavci. Dihurji spadajo med zveri, njihovi bližnji sorodniki so kune, vidre, podlasice in jazbeci. Že samo pregled zobovja da jasno vedeti, da je njihova hrana živalskega izvora. Dihurji so torej mesojedi in glodavci so pravzaprav njihova hrana.

BELI DIHURJI SO DIVJE ŽIVALI …

Nekateri ljudje mislijo, da so beli dihurji divje živali in da so nevarni. Beli dihurji (Mustela putorius furo) so že več kot dva tisoč let udomačena vrsta. V naravi niso sposobni preživeti, ker so odvisni od človekove oskrbe.

DIHURJI GRIZEJO …

Z večino pravilno vzgajanih in socializiranih belih dihurjev ne bomo imeli težav. Ker pa znata biti komunikacija in igra med dihurji zelo groba, bo lahko dihurček, če ga nismo naučili, da mi nismo njegovi vrstniki, tako komuniciral tudi z nami. Prav zato je zelo pomembno, da že v začetku, ko je živalca še mlada, določimo pravila obnašanja in se jih dosledno držimo. Kasneje ko se spopademo s težavo, težje je odpravljati neželene oblike vedenja.

DIHURJI SMRDIJO …

Kot vsaka vrsta živali imajo tudi beli dihurji značilen vonj, ki je posledica izločanja kožnih žlez. Na intenzivnost telesnega vonja dihurjev vplivata njihova prehrana in nega (prepogosto kopanje ima nasproten učinek od želenega!), na vonj v prostoru pa tudi pogostost menjavanja dihurjeve posteljnine in redno čiščenje kletke. Poleg tega je precejšnja razlika v intenzivnosti vonja med kastriranimi in nekastriranimi živalmi.

Kot vse živali iz družine kun (in tudi nekatere druge domače živali) imajo beli dihurji ob anusu smradne žleze in iz teh lahko občasno izpustijo izločke z zelo intenzivnim vonjem. To se zgodi običajno takrat, ko se zelo močno prestrašijo, med pretepom, v času gonitve s temi izločki označujejo svoj teritorij, nekateri pa jih v manjših količinah izločajo tudi od ugodja. Z zakonom o zaščiti živali je dihurjem smradne žleze prepovedano odstranjevati; ta poseg je dovoljen le, če obstaja za to zdravstveni razlog (kronična vnetja, kronično mašenje žlez, tumorji …).

DIHURJI SE LAHKO NALEZEJO PREHLADA …

Prehlad pri ljudeh je virusno obolenje. Povzročajo ga rinovirusi, ti pa so vrstno specifični, zato se dihurji z njimi ne okužijo. Za razliko od prehlada pa bele dihurje lahko okužijo virusi gripe (tip A in tip B) in nekatere bakterije, ki povzročajo respiratorna obolenja.

BELI DIHURJI SO BELE BARVE …

Beli dihur je ime za vrsto živali in ne pomeni, da so vse živali te vrste bele. Pri belih dihurjih je najpogostejša rjava barva, z značilno temnejšo masko okrog oči. Zaradi selekcije so zelo pogoste tudi albino živali, z belo dlako in rdečimi očmi. Poleg teh dveh barvnih različic, ki sta najpogostejši, pa so dihurji lahko tudi barve cimeta, sivkasti, beli s temnimi očmi, zelo temni, skoraj črni … Poimenovanje barvne različice je odvisno tudi od značilno obarvanih mest, kot npr.: bele šape, bela glava in vrat, bela črta, ki poteka prek glave, temnejše okončine in temnejši rep …

DIHURJI SO ČRNI Z BELO PROGO PREK HRBTA …

Ne, taki so skunki. Skunki so dihurjevi daljni sorodniki in jih, tako kot dihurje, uvrščamo v družino kun, gre pa za drugo vrsto živali.

Jana Habat
Jana Habat
Jana Habat je ena od ustanoviteljev Društva Zverinice in je aktivna članica že od vsega začetka. Po izobrazbi je doktorica veterinarske medicine in je na sploh velika ljubiteljica živali. Dihurjev žal trenutno nima, ji pa čas krajša - poleg družine - kuža pasme ameriški staffordshirski terier.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.