Merjenje nivoja glukoze v krvi

0
228
Na enem od piknikov smo v sklopu predavanja o inzulinomu organizirali tudi merjenje glukoze v krvi Foto: Damian Kuhar

Zelo priporočljivo je, da se vsi lastniki dihurjev, ki se zdravijo zaradi inzulinoma, naučijo uporabe merilca glukoze in samostojnega merjenja koncentracije glukoze v krvi. Na ta način lahko merjenje krvnega sladkorja opravijo večkrat dnevno – kar je pomembno v začetni fazi bolezni, ko iščemo ustrezen odmerek zdravil, in v primerih, ko žival ljub terapiji kaže znake hipoglikeije. Inzulinom je namreč progresivna bolezen in odmerek zdravil je tekom zdravljenja potrebno prilagajati potrebam živali.

Potrebuješ:
– umerjen merilnik glukoze (sama uporabljam Accu-Check Nano, umerjen na verificiranem aparatu),
– ustrezne merilne trakce,
– injekcijsko iglo (priloženo pero z lancetami na dihurski debeli koži ne deluje najbolje),
– lososovo pasto ali olje za umiritev dihurja.
– dihurja.

Krvni sladkor merimo v kapljici krvi iz balzinice ali s konice repa.

Postopek: Dihurja si položiš v naročje, mu na trebuh namažeš malo paste in med tem, ko jo liže, zmasiraš eno od prstnih blazinic na zadnji taci, da pospešiš krvavitev. Če kri jemlješ iz repa, konico repa obrij, ves ostali postopek je enak.

Pripraviš merilnik, vanj vtakneš trakec za merjenje (na zalogi imej še kakšnega – po cca. 1 minuti se merilnik izklopi in boš moral uporabiti nov trakec, če se “zaštrikaš”). Če je potrebno, dihurju na trebušček namažeš še malo paste.

Iglo zapičiš v blazinico – ne smeš biti prenežen, ker je koža na tem delu precej trda, ni pa potrebno, da prst ravno prebodeš … Blazinico stisni, da priteče kapljica krvi, prisloni merilnik in počakaj na rezultat.

Vrednosti nad 3,8 mmol/l (70 mg/dl) so v mejah referenčnih vrednosti (če meriš dve uri od zadnjega obroka). Ampak za vsak slučaj še nekajkrat preveri, ker nivo krvnega sladkorja čez dan niha, da se koncentracija slučajno ne spusti pod to vrednost. Lahko pa je višja, tja do 6,7 mmol/l (120 mg/dl).

Klikni za video prikaz

Prispevek o inzulinomu

Previous articleRevija Zverinice
Next articleAli res potrebujem kletko?
Avatar photo
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.