Kopanje

Veliko svežih lastnikov dihurjev v želji, da bi omilili vonj svojega kosmatinca, kopa svoje živali prepogosto saj ne vedo, da s tem dosežemo ravno nasproten učinek od želenega. Prepogosto kopanje spere s kože maščobo, kar povzroča intenzivnejše izločanje olj skozi pore kože in s tem intenzivnejši vonj. Pozorni moramo biti tudi pri izbiri šampona, saj preagresivni šamponi kožo izsušijo, kar povzroča srbečico.

Preden se lotimo kopanja svojega ljubljenčka, se je potrebno dobro pripraviti. Potrebujemo primeren šampon in čiste, suhe brisače. Če dihur ni vajen umivanja, bo opravilo še zahtevnejše, saj se bo verjetno zelo upiral stiku z vodo.

Temperatura vode mora biti ravno pravšnja. Dihur ima malenkost višjo telesno temperaturo kot človek, zato je tista temperatura vode, ki bi človeku odgovarjala, lahko zanj prehladna. Preden dihurja postavimo v vodo, vedno preverimo ustreznost temperature. Natočimo toliko vode, da lahko dihur stoji na dnu, saj se bo tako počutil varnega.

Nekateri dihurji niso navdušeni nad kopanjem, zato za njih potrebujemo poseben pristop. Do strahu pred vodo običajno pride zaradi prvega neprijetnega stika z njo. Lastnikova naloga je, da to opravilo naredi čim manj stresno in čim bolj prijetno, zanimivo in zabavno. Morda bo dihurja potrebno močneje prijeti in mu onemogočiti pobeg.

Da se dihur lažje privadi na vodo, ga lahko pustimo nekaj časa, da se igra in raziskuje v prazni kadi ali umivalniku. Potem odpremo vodo (nežen curek) in ga spet pustimo da raziskuje. Ob tem uporabimo pasto ali kak drug priboljšek, s katerim zamotimo in nagradimo dihurja. Počasi ga premaknemo pod curek vode. Šampon najprej spenimo med dlanmi, da ga ogreje na našo telesno temperaturo in šele potem nanesemo na dlako. Enakomerno ga nanesemo po celotnem telesu, tudi po vrhu glave. Pazimo, da šampon ne pride v stik s sluznico (oči, ušesa, gobček)! Če se to zgodi, ga hitro in nežno speremo s čisto vodo.

Ko je šampon dobro spenjen, lahko začnemo z izpiranjem. Šampon moramo dobro izprati, saj lahko sicer povzroči izsušeno kožo in srbečico. Najbolje je, da šampon izperemo kar pod tekočo vodo, pri tem pa pazimo, da curek ni premočan. Pazimo, da dihurja ne polijemo po glavi, saj je to zanj neprijetno. Glavo speremo tako, da uporabimo roko kot krpo oz. gobico.

Ker je moker dihur težji kot suh, moramo med kopanjem in po kopanju podpirati celotno težo telesa. Vse to se sliši in je precej zapleteno, zato bo delo lažje, če ena oseba dihurja drži, druga pa ga umiva.

Pomembno je, da dihurju preprečimo uživanje šampona, saj večje količine lahko povzročijo zdravstvene težave.

Sledi »sušenje« dihurja. Dihurju občutek mokrote na njegovem kožuhu ne ugaja, zato se bo sam želel čim prej posušiti z drgnjenjem ob brisačo. Najboljše mesto za sušenje je kad napolnjena z brisačami, saj dihur tako nima kam pobegniti, lahko pa položimo več brisač tudi v transporter, kjer se bo lahko zdrgnil.

Če po tem še ni čisto suh, mu zagotovimo prostor oz. mesto, kjer se lahko posuši do konca. Najboljši je topel prostor, kjer ni prepiha ( kopalnica).

PREPOGOSTO KOPANJE
Če dihurja kopamo prepogosto, povzročimo težavo, kateremu smo se v prvi vrsti želeli izogniti, to je močan vonj. Kopanje odstrani z njihove kože naravne izločke (olja), s pogostim kopanjem pa kožo prisilimo k večjemu izločanju in s tem tudi močnejšemu vonju (smradu). Prav tako lahko prepogosto kopanje vodi k izsušitvi kože, prhljaju in grobi dlaki.

Če ni nujno potrebno (če se dihurček ne umaže z blatom ali podobno umazanijo), se kopanju raje izognimo. Najbolj priporočljivo je, da dihurja kopamo dvakrat do trikrat letno.

ŠAMPON
Šampon, ki ga bomo uporabili, mora biti še posebej nežen. Nikakor ne uporabljamo močnih šamponov ali celo čistil za pomivanje posode. Le-ti lahko izsušijo kožo, povzročijo srbečico in krhko dlako. Primerni so šamponi za mačje mladiče, šamponi, formulirani za živali z občutljivo kožo (dobimo jih pri veterinarju) in šamponi, namenjeni dihurjem. Insekticidni šamponi so za dihurje lahko škodljivi, zato se jim izognemo.

Nekateri ljudje dopuščajo tudi možnost, da se dihurček tušira z njimi, a to zelo odsvetujemo. Šamponi, ki jih uporablja človek, so verjetno za dihurja preagresivni, poleg tega pa je moker in gol človek je še posebej ranljiv, dihurji pa v igri radi tudi ugriznejo, še posebej v bose noge.

Tjaša Žižek
Tjaša Žižek
Tjaša Žižek je velika ljubiteljica kosmatih zverinic. Že več let je aktivna članica društva, v okviru katerega se udeležuje vseh društvenih dogodkov. Pod imenom Žiži Glam ustvarja opremo za dihurje.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.