Vsak lahko pomaga – donacija dela dohodnine

0
294

Društvo Zverinice je uvrščeno na seznam upravičencev do donacij iz naslova dohodnine. V letu 2012 smo namreč pridobili status društva, ki deluje v javnem interesu na področju zaščite živali. Vsi zavezanci za dohodnino lahko do 31. decembra oddate zahtevo za namenitev dela dohodnine za tekoče leto. Po zakonu o dohodnini namreč lahko do 1 % odmerjene dohodnine namenite za financiranje splošno-koristnih namenov.

Donacije, ki nam jih boste namenili, bodo porabljene v skladu s statutom društva, med drugim tudi za pomoč zapuščenim, brezdomnim in ostalim dihurjem, ki potreujejo našo pomoč. V času delovanja društva smo do boljšega življenja pomagali več kot 100 dihurjem. Veliko energije in sredstev vlagamo tudi v izobraževanje lastnikov, bodočih lastnikov in strokovne veterinarske javnosti o potrebah, pravilni negi in oskrbi belih dihurjev. S pomočjo finančnih sredstev, zbranih z donacijami iz naslova dohodnine, bomo še lažje uresničevali svoje poslanstvo.

Naj povdarimo, da del dohodnine, ki ga namenite v dobrodelne namene, nikakor in na noben način ne vpliva na višino preplačane dohodnine, ki vam jo država vrne. Če svoje pravice do donacije v dobrodelne namene ne izkoristite, to pomeni le, da jo “država spravi v žep”.

Seznam vseh upravičencev do donacij je vsako leto objavljen v Uradnem listu, najdete pa ga tudi na spletni strani FURS.

Obrazec zahteve je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa se ga natisne s spletne strani FURS. Podpisano zahtevo je potrebno osebno ali po pošti oddati na pristojni davčni urad. Zavezanci, ki imate digitalno potrdilo, lahko zahtevo oddate elektronsko preko portala eDavki.

Primer izpolnjenih okenc ob donaciji Društvu Zverinice v višini 1 %:

Ime oziroma naziv upravičenca Davčna številka upravičenca Odstotek (%)
Zverinice – Slovensko društvo ljubiteljev dihurjev 7 6 1 0 5 5 3 9 1 %