Dihurjevarnost in dihurjetesnost („Ferretproofing“)

0
172
Dihurji so izredno spretni, naučijo se odpirati tudi vrata omar in predale. Foto: Maja Čonč

NAJ BO VAŠ DOM VAREN TUDI ZA DIHURJA

Vaš dom je stimulativno in hkrati nevarno okolje za dihurja. Dihurji so zloglasni raziskovalci in kopači. Obožujejo odrivanje, vlečenje in prenašanje raznovrstnih majhnih predmetov. Brez težav se prerinejo v najmanjšo luknjo, skozi najtesnejše prostore in najdejo pot do najvišjih mest v stanovanju. Radovednost je ena najbolj zabavnih dihurjevih lastnosti, hkrati pa je lahko njihov največji sovražnik. Še preden novega ljubljenčka prinesemo domov, moramo pazljivo in natančno prirediti prostore, kjer se bo gibal, da s tem preprečimo morebitno nesrečo. Pri prirejanju stanovanja oz. prostora, kjer bo dihur prosto spuščen, je potrebno upoštevati vodilo: če samo pomislite na možnost, da se nekaj lahko zgodi, se slej kot prej zagotovo bo, zato takšno mesto zavarujte oz. dihurju onemogočite dostop do njega.

Ko se odločimo, da bomo svoj dom delili z dihurjem, se hote ali nehote zavežemo, da mu bomo, poleg našega stanovanja, prilagodili tudi svoje življenje. Življenje kosmatinca je popolnoma odvisno od nas.

Če ste lastnik dihurja, boste morali spremeniti nekaj svojih navad.

 • Vedno pazite, kje hodite in kam stopate, ter ne nosite predmetov, ki bi lahko ovirale vaš pogled (dihurji se zelo radi motajo pod preprogami).
 • Med hojo lahko dihurja tudi nosite v naročju ter tako preprečite, da bi pomotoma stopili nanj.
 • Pred vsako uporabo temeljito preglejte sušilni in pralni stroj ter oblačila, ki jih nameravate oprati/osušiti (dihurji se hitro skrijejo v kupu oblačil).
 • Ne padajte v naslonjač ali kavč kot vreča peska, saj se lahko pod blazinami skriva dihur.
 • Majhnih predmetov ne puščajte ležati naokoli (poleg tega, da jih dihur lahko zgrize, jih pogosto tudi skrije).
 • Vrat nikoli sunkovito ne odpirajte (za njimi se lahko skriva dihur, ki bi ga lahko prestrašili ali poškodovali 

Kuhinja

Priporočljivo je, da dihurjem preprečite dostop do kuhinje, saj je v njej veliko nevarnosti za vašega kosmatinca.
Le trenutek nepazljivosti je dovolj, da se dihur skrije v pomivalni stroj, hladilnik ali zamrzovalnik. Predstavljajte si, kakšen je lahko najhujši scenarij.

Pralnica

Tudi pralnica je, tako kot kuhinja, prostor, ki ga je nemogoče popolnoma zavarovati pred dihurji, zato je bolje da jim preprečimo dostop do nje. Dihur se lahko pregrize v ventilacijsko cev sušilnega stroja in uide v zunanjost. Mimogrede se lahko kosmatinec splazi v boben pralnega ali sušilnega stroja in lahko ga opazimo šele, ko je prepozno.

Pralni stroji so izredno nevarni, dihur se mimogrede skrije med kup umazanega perila in če ne preverimo pred pranjem, lahko to opazimo, ko je že prepozno … Foto: Matej Sardoč

Okvirji, podstavki in pohištvo

Spustite se na vse štiri in se prepričajte, da so okrasne letvice ali okvirji in podstavki v vašem domu nedotaknjeni in popolni. Ne želite si skrivnostnih prostorov in temnih skrivališč. Z roko preverite spodnjo stran pohištva in se prepričajte, da dihur ne more skozi spodnje stranice. Preverite tudi morebitne odprtine, ki vodijo v zidove ali celo izven hiše. Vsaka odprtina, ki je širša od treh centimetrov, je lahko potencialno skrivališče ali nevarno območje. Vse takšne odprtine zaščitite tako, da jih prekrijete. Če je odprtina manjša, presodite, če bi jo lahko dihur povečal s pomočjo krempljev in zob.

Okna in vrata

Da preprečite pobege ali padce z višin, dobro preverite varnost oken vrat in zaščitnih mrež. Prepričajte se, da so vrata in okna tesno zaprta, kadar se naokrog klati vaš kosmatinec. Zaščitne mreže na vratih lahko dihur raztrga ali sname s pomočjo krempljev in zob. Dobro preverite režo pod vrati in se prepričajte da ni prevelika (več kot 3 cm). Dihur se namreč lahko poskuša prebiti skozi in se pri tem zagozdi. Uporabljajte varnostne zapahe na oknih in vratih, ki bi jih dihurji sicer lahko odprli sami. Ne podcenjujte njihove moči in iznajdljivosti.

Zračniki in odtoki

Dihur lahko z lahkoto sname pokrov s talnih odtokov ali zračnikov in se odpravi v notranjost cevi ter se zatakne na kakšnem nedostopnem mestu. Pokrove zalepite z lepilnim trakom ali, še bolje, s silikonom.
Samostoječi ventilatorji so lahko za vašega dihurja zelo nevarni. Propeler deluje kot rezilo in lahko odreže tačko, prst ali konico repa. Prepričajte se, da je zaščitna mreža ventilatorja nepoškodovana in da so odprtine na njej dovolj majhne.

Razdejanje po dihurskem “tornadu”. Foto: Ana Mestek

Sobne rastline

Dihur bo poskušal okusiti vse vaše rastline in nekatere od njih so lahko strupene (seznam najdete na društveni spletni strani: http://www.zverinice.com/oprema/strupene-rastline). Dihurji izvrstno kopljejo in bodo izkopali vso prst iz cvetličnega lončka. Nevarno je, ker lahko prst vsebuje škodljive bakterije ali kemikalije iz gnojil in pesticidov.

Visoki predeli

Dobro poglejte po stanovanju. Vse v vašem domu je potencialna lestev ali odskočna deska za vašega kosmatinca, vključno z njegovo kletko. Mogoče bo potrebno premakniti ali zavarovati določene predmete in tako preprečiti dihurju, da bi se povzpel previsoko. Preverite dostopnost stopnišč, zaves, pultov in polic. Takšen padec dihurju pogosto povzroči hude poškodbe, lahko pa je zanj tudi usoden.

Električni kabli

Električni kabli so zelo vabljiva igračka za žvečenje. Za dihurja so lahko usodni zaradi usmrtitve z električnim tokom ali povzročitve požara. Na kable nanesite grenko ali slano razpršilo za odvajanje grizenja, ki ga dobite v vsaki bolje založeni trgovini za živali. Alternativno lahko kable ovijete v aluminijasto folijo, saj je dihurji običajno ne marajo žvečiti. Najboljša izbira je, da kable popolnoma umaknete pred dihurjem ali pa jih pospravite v za to namenjene kanale, ki se namestijo na tla ali na steno.

Radiatorji

Radiatorji so nevarni iz dveh razlogov. So odlična pomoč pri plezanju na višine (okenske police), hkrati pa so zelo nevarni, ker si dihur med reže lahko zatakne prst ali krempelj in si ga zlomi ali celo odtrga. Odstranite vse zanimive stvari stran od radiatorja in tako preprečite, da bi se dihur povzpenjal nanj.

Zložljivi stoli, gugalniki in sedežna garnitura

Veliko kosov pohištva je lahko usodna past za vašega navihanca. Hitro lahko pozabimo na dihurja in ga ob usedanju v nastavljive stole zdrobimo med premikajočimi se deli. Najbolje je, da takšno pohištvo prestavite v prostore, kamor dihurji nimajo vstopa.

Vzmetnice, kavči in naslonjači

Dihurji se z malo truda lahko splazijo pod večino kavčev in naslonjačev ali pa med njihove blazine. Takšna mesta so idealno skrivališče za male navihance. Obstaja nevarnost, da stisnete dihurja med blazinami, ko se nič hudega sluteči usedete na kavč ali naslonjač. Nekateri dihurji so navdušeni nad praskanjem in grizenjem spodnjega dela naslonjačev in pogosto ustvarijo luknje v blagu ali vzmetnici. Te odprtine jim omogočajo dostop do polnila. Ob zaužitju lahko kosi polnila (pene, vata ipd.) povzročijo blokade črevesja. Priskrbite si pohištvo, ki sega do tal in ne omogoča prostora, kamor bi se lahko dihur zavlekel. Druga možnost je, da na spodnje strani pohištva pritrdite trpežno blago, ki ga dihur ne bo mogel pregristi.

Straniščna školjka, kopalna kad in vedra

Tudi pri najbolj izkušenih dihurskih plavalcih obstaja možnost utopitve. Da bi preprečili nesrečo, spuščajte pokrov straniščne školjke in zapirajte vrata kopalnice, kadar je kad napolnjena z vodo. Pazite tudi, da dihur nima dostopa do veder, polnih vode ali druge tekočine. Tudi če se dihur ne utopi, lahko zaradi plavanja v nevarnih kemikalijah zelo resno zboli.
Veliko kopalniških preprog ima na spodnji strani gumijasto podlogo, ki preprečuje drsenje. Ti materiali so zelo mamljivi in hkrati zelo nevarni za vašega ljubljenčka. Celo majhni koščki gume lahko zamašijo prebavno cev.

Omare

Dihurji se hitro naučijo odpirati omare in raziskovati njihovo vsebino. Priporočljivo je, da na vrata namestite magnete in tako preprečite odpiranje.

Koš za odpadke

Smetem se dihurji preprosto ne morejo upreti. Pomislite na vse umazane stvari, ki jih odvržete v koš. Bi res želeli poljubček od kosmatinca, ki je kopal po takšnem kupu packarije? Poskrbite, da so vsi koši za odpadke na mestih, ki so vašemu dihurju nedostopni. Lahko tudi obtežite dno koša s prodom ali peskom, da ga kosmatinec ne bo sposoben prevrniti.

Zbrali smo nekaj primerov, kako lahko mimogrede pride do poškodbe:

 • hladilniki in nekatere podobne naprave imajo vgrajen ventilator, ki se lahko nenadoma vključi in poškoduje ali celo ubije dihurja;
 • izolacija iz steklenih vlaken, ki jo imajo nekatere naprave na zadnji strani, lahko ob zaužitju povzročijo črevesne blokade ali resna obolenja;
 • nekateri plinski štedilniki oz. pečice imajo vgrajene gorilnike, ki lahko povzročijo hude opekline;
 • vsi gospodinjski aparati imajo električne kable, ki lahko usmrtijo dihurja, če jih ta prežveči;
 • dihur se lahko zagozdi v notranjosti naprave in se zaduši preden se uspe rešiti;
 • v omaricah so pogosto shranjena čistila, ki so strupena.