Ali je dihur primerna žival za otroke

Najprej se morate kot starši zavedati dejstva, da otrok ne bo mogel vedno skrbeti za žival in boste zanjo večino časa skrbeli vi. Tako da se morate z nakupom kakršne koli živali strinjati vsi.

Za majhne otroke dihur vsekakor ni primeren, saj se precej grobo igra, v kateri lahko tudi močno ugrizne (brez težav tudi do kosti), majhni otroški prstki pa lahko postanejo »žvečljive« igračke. Drugače je, če ste lastnik dihurja preden se vam pridruži nov družinski član, če ga dobro poznate in veste, kako se obnaša v različnih situacijah. Če dihurja še niste imeli, imate lahko z njim precejšne težave že vi sami, kaj šele otrok. Dihurji so posebne zverinice, ki potrebujejo veliko ukvarjanja in nege.

Močno odsvetujemo kakršno koli interakcijo dihurja in dojenčka, saj se nesreča lahko zgodi zelo hitro. Druženje par let starih človeških nadobudnežev z dihurjem mora biti vedno nadzorovano − otrok lahko dihurja namreč narobe prime, mu vzame njegovo igračo in posledično se zgodi ugriz. Dihur je torej primeren za družine, kjer so otroci že nekoliko starejši, nekje od dvanajstega leta starosti naprej, ki se že zavedajo odgovornosti in so se pripravljeni o dihurjih prej vse pozanimati.

Za prvega dihurja pa je najbolj primeren že socializiran in kastriran samček.

Špela Petkovšek
Špela Petkovšek
Špela Petkovšek, dr. vet. med. dela kot veterinarka. Z dihurji se je prvič srečala, ko je postala lastnica dihurčka Štumfa, ki se mu je kasneje pridružila še samička Šjora. Trenutno ji družbo delata dva razgrajač Ralph in grizolda Penny. Špela je aktivna članica društva Zverinice in precej svojega prostega časa posveti dihurjem.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.