Lahko najdemo dihurja v naravi?

Beli dihur (Mustela putorius furo) ali vretica je naš domači dihur, ki je bil udomačen pred približno 3000 leti. Najverjetneje izhaja iz evropskega dihurja (Mustela putoruis), kot možnega prednika pa strokovnjaki omenjajo tudi stepskega dihurja (Mustela eversmanii).
Pri nas v naravi lahko vidimo evropskega dihurja, ki je po izgledu domačim dihurjem sicer podoben, v resnici pa gre za dve različni vrsti. Divji sorodniki naših kosmatincev se ljudi izogibajo in se jih bojijo, imajo intenzivnejši vonj in so temnejše barve (smrček je značilne črne barve).
Občasno lahko v okolici hiš naletimo tudi na belega dihurja, ki se je izgubil ali pa se ga je nekdo enostavno naveličal. V takšnem primeru pokličite pristojno zavetišče za zapuščene živali ali naše društvo in poskrbeli bomo, da bo za dihurčka primerno poskrbljeno.
Beli dihur ima izredno majhne, skorajda nične, možnosti preživetja v naravi. Pretijo mu številne nevarnosti, kot so druge živali, ljudje in avtomobili, hkrati pa v naravi zelo težko najdejo hrano. Naši dihurji so udomačeni že toliko časa, da se sami ne znajdejo najbolje.  V primerjavi s svojim divjim sorodnikom za hrano in vodo namreč poskrbimo lastniki, ko zboli, ga peljemo k veterinarju, in ne preti pa mu noben drug plenilec. Divji dihur pa lahko zaradi posledic bolezni kaj hitro pogine, saj nima možnosti obiska pri veterinarju, prav tako v pa času bolezni ni sposoben lovljenja (tako kot nekateri naši domači dihurji, ki med boleznijo nočejo jesti in jih moramo zato prisilno dohranjevati) in lahko kar hitro podleže bolezni.

Špela Petkovšek
Špela Petkovšek
Špela Petkovšek, dr. vet. med. dela kot veterinarka. Z dihurji se je prvič srečala, ko je postala lastnica dihurčka Štumfa, ki se mu je kasneje pridružila še samička Šjora. Trenutno ji družbo delata dva razgrajač Ralph in grizolda Penny. Špela je aktivna članica društva Zverinice in precej svojega prostega časa posveti dihurjem.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.