Prva številka revije Zverinice

Z največjim veseljem vam predstavljamo prvo številko revije Zverinice, glasilo istoimenskega društva.

Ideja o reviji je zorela kar nekaj časa. Na letošnjem občnem zboru jo je zopet obudila naša članica Špela in očitno je bil tokrat pravi trenutek, saj smo uspeli oblikovati skupino, ki je sestavila to številko revije. Za začetek smo si zamislili, da bo revija izhajala dvakrat letno: v poletno–jesenski in zimsko–pomladni različici. Revija je brezplačna, iz finančnih razlogov pa je (vsaj trenutno) na voljo zgolj v elektronski obliki.

Vsebina revije je predvsem informativno-izobraževalna, vsekakor pa se ne bomo osredotočali zgolj na ta vidik. Vedno boste v njej lahko prebrali tudi zanimivosti z »dihurske scene«, kakšen dober intervju in prispevke o minulih in prihajajočih dogodkih.

Velik del naše prve številke smo posvetili temi »Nov dihur v družini«, kjer govorimo, o čem je pametno razmisliti in se pozanimati, preden se vam nov kosmati član pridruži, ter kje, kako in zakaj (tam) dihurja dobiti. Poleg tega omenjamo tudi, na kaj moramo biti pozorni pri preurejanju stanovanja, kako pripraviti in izbrati kletko, v kateri bo dihur bival, s čim ga hraniti ter kakšno nego potrebuje. Naš veterinar je povedal nekaj besed o tem, kaj so tiste prve stvari, za katere je potrebno poskrbeti, da bo dihurček zdrav.

V tej številki si lahko preberete tudi intervju z Marie Bartholdsson, urednico spletne strani Marie’s Ferrets in istoimenske strani na družabnem omrežju Facebook. Marie je v krogih lastnikov dihurjev poznana po tem, da njeni dihurji živijo zelo dolgo, tudi več kot 13 let. Redno nas preseneča z vrhunskimi fotografijami svojih kosmatincev, ki so nekaj posebnega tudi zato, ker živijo v osupljivi zunanji ogradi. Naravni življenjski pogoji so poleg genetike najverjetneje tudi eden od dejavnikov, ki omogočajo tako dolgo življenjsko dobo.

Ker je pred vami poletna številka, boste v njej našli tudi članek o nevarnosti toplotnega udara in nekaj nasvetov o tem, kako dihurjem olajšati življenje v poletni vročini.

Odločili smo se, da bomo v vsaki številki predstavili enega divjega sorodnika naših domačih kosmatincev. Tokrat Jana predstavlja hermelina, ki ga lahko vidimo tudi v naših krajih. Odlične fotografije z Ljubljanskega barja nam je za objavo prijazno odstopil Tomaž Bovha.

Tjaša bo v vsaki številki revije pripravila foto vodič »Naredi sam« in tokrat predstavlja Vozlančka.

Brali boste lahko o dihurjih, ki so v začasni oskrbi naših članov in prostovoljcev, ter srečne zgodbe iz novih domov. Predstavili bomo tudi enega, ki je malce drugačen od večine – tokrat nam Doroteja predstavlja svojega Rufusa, ki je terapevtski dihur. Če vaš tudi dihurček počne ali zna kaj zanimivega in nenavadnega, ste toplo vabljeni, da nam ga predstavite.

Naredili smo tudi hiter prelet dogodkov iz preteklega leta, na zadnjih straneh revije pa najdete tudi napovednik prihajajočih dogodkov.
Da ne bom opisovala čisto vsakega članka posebej, vas vabim, da prelistate revijo in sami odkrijete, kaj vse smo pripravili.

Sama sem izredno ponosna na našo prvo številko ter se hkrati zahvaljujem uredniški ekipi in avtorjem prispevkov za odlično opravljeno delo. Seveda je izdelek vedno lahko boljši, zato se bomo potrudili, da bo naslednja številka vsaj tako dobra, če ne še boljša.

Urednica, Maja Čonč

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.