Pripravljeni surovi obroki

Pripravljeni surovi obroki, sestavljeni po modelu celega plena (80/10 (5)/5/5) so odlična izbira za vse, ki se vam s sestavo obrokov ne da ukvarjati, ali pa priročna možnost za takrat, ko nimate časa za pripravo.

Že nekaj let je tudi v Sloveniji mogoče kupiti že pripravljeno surovo (zamrznjeno) hrano. Večina jih je sicer namenjena psom, nekatere od hran so kombinirane s sadjem in zelenjavo, kar nekaj med njimi pa je formuliranih po principu plena in so primerne tudi za dihurje.

KJE LAHKO KUPIM SUROVE PRIPRAVLJENE OBROKE?
V času pisanja (julij 2021) zamrznjene surove pripravljene obroke primerne tudi za dihurje, ponujajo:
Kivo (FB Surovi gurman, spletna stran: vetshop.si)
Nimrod (FB Nimrod for Pets, spletna stran: lokanadom.si)
Pasja mesnica (FB Pasja mesnica).

Dobra stran tovrstnih obrokov je, da se lastnikom ni potrebno ukvarjati s pripravo in sestavljanjem obrokov, da je vsak obrok uravnotežen. So relativno lahko dostopni, kupiti jih je mogoče v nekaterih trgovinah za živali, pa tudi v določenih trgovinah večjih trgovskih verig. Še največja prednost pa je, da so določene hrane mikrobiološko pregledane na patogene mikroorganizme in na police pridejo le tiste, ki ustrezajo vsem kriterijem o varni hrani.

Komercialni pripravljeni surovi obroki so dobavljivi v različnih okusih in različnih oblikah pakiranj.
Mogoče je kupiti tudi monoproteinske »prey« obroke, kar pomeni, da so narejeni zgolj iz ene vrste mesa, pripadajočih organov in kosti in so kot taki uporabni tudi pri živalih z znano preobčutljivostjo za določene vrste mesa.
Foto: Kivo, Nimrod for pets, Pasja mesnica
Po mojih izkušnjah se pripravljeni zamrznjeni surovi obroki odlično obnesejo za breje in doječe samice ter za bolne in dihurje, ki okrevajo.
Če je dihurja potrebno dohranjevati, svetujem, da hrano, skupaj z nekaj vode, dodatno zblendate do čimbolj gladke konsistence, da se pri vleku v brizgo le-ta ne bo mašila.
Foto: Maja Čonč

Tudi tisti, ki smo sicer zagovorniki doma pripravljenih obrokov in hranjenja s celim plenom kdaj pa kdaj z veseljem posežemo po njih. Včasih se zgodi, da pozabiš, ali pa se ti po napornem dnevu enostavno ne ljubi ubadati še s sekanjem in rezanjem mesa. Takrat enostavno iz skrinje vzameš tak pripravljen obrok, ga odtajaš in ponudiš. Kako take obroke vključiti v »frankenprey« meni, si lahko pogledate v članku Kombiniranje surovih obrokov s pripravljenimi obroki in celim plenom.

Pripravljeni obroki se odlično obnesejo tudi pri uvajanje surove hrane in – vsaj po mojih izkušnjah za hranjenje brejih in doječih samic. Te namreč zaradi povečanih potreb potrebujejo več hrane in veliko lažje jim je zaužiti primerno količino mlete hrane.

Slaba stran tovrstne hrane je, da je mleta. S tem se izgubijo prednosti, ki jih ima grizenje surovih kosov za zdravje zob in obzobnih tkiv. Zato je dihurju potrebno ščetkati zobe, oziroma mu ob mletih obrokih ponuditi tudi nekaj mesa ali mesnatih kosti za grizenje.

Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.