Kako spoznamo odgovornega vzreditelja?

  • Pred nakupom nas bo temeljito izprašal in ‒ če je le mogoče ‒ se bo z nami srečal ter želel, da spoznamo v živo vsaj mati (če oče legla živi drugje).
  • Mladiče prodaja s pogodbo, v kateri so navedene tako obveznosti in pravice kupca, kot tudi obveznosti in pravice prodajalca.
  • Njegovi dihurji so predvsem ljubljenčki, zato mu je najpomembnejša njihova dobrobit in dobro počutje. Šele nato pridejo vzrejni cilji.
  • Vsi njegovi dihurji – odrasli in mladiči so veterinarsko pregledani, redno tretirani proti parazitom, cepljeni, hranjeni s primerno prehrano (surova mesna hrana in/ali kakovostni briketi brez žitaric na mesni osnovi).
  • O svojih dihurjih in pričakovanem leglu nam zna povedati tako dobre kot slabe lastnosti. Enako velja za linije, iz katerih izhajajo starši. Če meni, da dihurji iz njegove vzreje za določenega kupca niso primerni (preživahni, previsok odstotek ‘divjakov’ med predniki, če iščemo določeno barvo, ki je ne vzreja ipd.), nas napoti na drugega vzreditelja.
  • Mladiči so primerno oskrbljeni in socializirani. Pri starosti 6 oziroma 7 tednov začenja tudi s socializacijo z obiskovalci.
  • Mladiči ostanejo v leglu najmanj do dopolnjenega drugega meseca, glede na leglo oziroma posameznega mladiča, lahko tudi dlje.
  • Mladiči so večkrat preventivno tretirani proti parazitom in so cepljeni proti pasji kugi.
  • Odgovoriti nam zna na prav vsako vprašanje (oziroma nas napoti na nekoga drugega, če nam sam ne zna pomagati).
Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.

Imeti ali ne imeti?

Vse se je začelo z vprašanjem: »Klavdija, bi imela dihurja?« In sedaj, slaba tri leta pozneje sedim v postelji, se trudim napisati nekaj, kar naj...