Merilniki glukoze

Vedno več ljudi nas sprašuje kateri merilnik glukoze kupiti, da lahko stanje nivoja glukoze pri belem dihurju kontrolirajo doma.

Pa začnimo od začetka … Prenosni merilniki glukoze so odlični za spremljanje stanja pri dihurjih, ki se zdravijo zaradi inzulinoma, pri starejših dihurjih pa tudi, za preventivna merjenja. Vendar pa je zelo pomembno, da diagnozo, na podlagi kliničnih znakov in merjenja glukoze z validirano metodo, postavi veterinar.

 

Razlaga pojmov:
glukometer = prenosni merilnik krvnega sladkorja
glukoza v krvi = krvni sladkor
inzulinom = novotvorba na trebušni slinavki zaradi katere se izloča preveč hormona inzulina, posledica je prenizek nivo krvnega sladkorja

Vsak prenosni merilec glukoze v krvi (vsak aparat) je potrebno “umeriti”, tako da rezultate pridobljene z njim, primerjamo z rezultati pridobljenimi z validirano metodo za merjenje krvnega sladkorja. Po domače povedano, da nekajkrat primerjamo rezultate, ki jih na istem vzorcu krvi dobimo s prenosnim merilnikom s tistim, ki jih izmeri “mašina” pri veterinarju.
Zakaj je to potrebno, glukoza je vendar glukoza … Je in ni. Večina merilnikov na trgu je narejenih za merjenje nivoja krvnega sladkorja pri ljudeh, ne pri živalih. Razporeditev glukoze v krvi pa je pri različnih živalskih vrstah (sem štejemo tudi ljudi) različna, razlikuje se tudi velikost rdečih krvnih telesc, kar oboje vpliva na končni rezultat. Naprave, ki se uporabljajo v laboratorijski diagnostiki delujejo na drugačnem principu kot prenosne in so zato rezultati natančnejši.
In kakšne so razlike? Večina prenosnih merilnikov krvnega sladkorja pri dihurjih pokaže nekoliko nižje vrednosti od realnih. Poleg tega naj bi bili prenosni merilniki zasnovani tako, da namenoma pokažejo nekoliko nižje vrednosti od realnih, da diabetičnega bolnika opozorijo preden pride do stanja hipoglikemije (prenizkega nivoja krvnega sladkorja)

Človeška in živalska kri sta različni!
Porazdelitev glukoze v človeški in živalski krvi je različna. Ljudje in živali imajo različno gostoto krvi (hematokrit), kar pomeni, da se število rdečih krvnih celic bistveno razlikuje med živalskimi vrstami. 
Obstaja tudi velika razlika v velikosti rdečih krvnih celic med različnimi vrstami kar povzroča drugačno porazdelitev glukoze v plazmi.
VIR: http://www.wellion.si/sl/animals/

Kako izberemo:
1. enostavno merjenje
2. majhen vzorec
3. dobavljivost in cena testnih lističev (ti so tisto, kar v končni fazi zares predstavlja tudi strošek, večina merilcev je danes zelo poceni)

Sama že dlje časa uporabljam merilnika Accu-Chek Aviva Nano in Wellionov merilnik krvnega sladkorja, ki je namenjen za uporabo pri živalih (Gluco Calea). Žal tudi rezultati s slednjim niso povsem natančni, saj kodni čip za uporabo pri dihurjih ne obstaja.

Za humano uporabo so ze dlje časa na voljo senzorji za kontinuirano merjenje sladkorja v krvi, ki se nalepijo na kožo. S pridom se jih uporabja tudi pri psih in mačkah z diabetesom, ki jim je potrebno redno meriti krvni sladkor. Žal so senzorji, ki so trenutno na voljo za uporabo pri dihurjih še preveliki, verjamemo pa, da bodo s časom postali manjši, lažji in še priročnejši.

Povezani članki:
Inzulinom
Merjenje nivoja glukoze v krvi

Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.