Povej mi, kakšen iztrebek imaš, in povem ti, kako si

To drži kot pribito. Iztrebke svojega dihurja skrbno opazujte, saj vam veliko povedo o njegovem zdravju. Za lažjo usmeritev smo vam pripravili preglednico s primeri najznačilnejših iztrebkov. Videz in količina iztrebkov seveda niso odvisni zgolj od zdravja dihurja, temveč tudi od prehrane. Normalen iztrebek dihurja, ki jé pretežno ali striktno surovo hrano je videti bistveno drugačen od tistega, ki se hrani zgolj z briketi. Naj vam preglednica služi le kot smernica. Če sumite, da je z vašim dihurjem nekaj narobe, je najbolje, da se čim prej odpravite do veterinarja. Dihurji namreč zelo dobro prikrivajo svoja bolezenska stanja, in ko opazimo znake slabega počutja, je lahko včasih žal celo prepozno.

ZELENKASTI IZTREBKI: zelo nespecifičen znak – pomeni, da hrana prehitro potuje skozi prebavila. Običajna rjava barva iztrebka je posledica procesa razpada rdečih krvničk. Rjavo barvo iztrebku da barvilo sterekobilin, končni produkt razpada hemoglobina, ki ga najdemo v rdečih krvničkah. Predhodnik sterekobilina je biliverdin, ki je zelene barve. Če hrana potuje hitreje kot je to normalno, pigment nikoli ne pride do končne stopnje razkroja in od tod zelena barva.
Vzrokov za prehiter prehod iztrebka skozi črevesje je veliko, od najbolj nedolžnih kot je prehitra menjava hrane, do različnih virusnih ali bakterijskih okužb in celo nekaterih onkolških obolenj.
ČRNI IZTREBKI: barva nakazuje na krvavitev v želodcu in je običajno povezana z želodčnimi razjedami. Črna barva je posledica prebave krvi, ki se dogaja lev želodcu.
Pri dihurjih, ki so hranjeni s surovo hrano, je iztrebek lahko obarvan črno tudi zaradi velike količine krvi v hrani (nekateri organi kot so vranica, jetra, večje količine srca, zelo prekrvavljena mišičnina).
KRVAVI IZTREBKI: Vidna kri v iztrebku je običajno posledica manjših krvavitev iz debelega črevesja ali danke.
Krvava driska ali močna krvavitev iz rektuma je posledica šoka ali močnih krvavitev v prebavilih. Kot si lahko zamislite, je velika količina krvi, ki prihaja iz zadnjice zelo slab znak.
IZTREBEK, KI JE VIDETI KOT PROSO: je običajno znak slabše prebavljenosti in slabše absorbcije hranil. Tako kot zelenkast iztrebek je tudi to nespecifičen klinični znak, spremlja lahko vsako obolenje, ki prizadane tanko črevo (virusnega, parazitarnega, bakterijskega ali drugega vzroka). Zrnca, ki spominjajo na proso, so v resnici neprebavljena maščoba in škrob.
TANKI (in manjši) IZTREBKI: so običajno posledica delne zapore črevesja zaradi tujka v prebavilih ali polnih analnih mešičkov.
SLUZASTI IZTREBKI: sluz jv iztrebkih nakazuje na vnetje črevesja, ki je lahko različnega izvora.
Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.