Izbira veterinarja

Pomembno je, da imate z veterinarjem, ki zdravi vaše živali, dober odnos in da mu zaupate. Kot lastniku vam je zdravje in dobro počutje vaše živali najpomembnejše in enako bi moralo veljati za veterinarja.
Vi ste tisti, ki svojega dihurja najbolje pozna in veste, kdaj se vede drugače, kot je zanj običajno. Če opazite še tako majhne spremembe v vedenju, ješčnosti ipd., je bolje, da dihurčka odpeljete na pregled prej, kot da čakate, da se bolezen razvije. V takšnem primeru je zdravljenje daljše, zahtevnejše in seveda tudi dražje.

Da pa bo vaš odnos z veterinarjem dober, se je kljub temu, da svojo žival poznate, najbolje držati določenih pravil in napotkov:
Beležke. Dihurja redno tehtajte in si zapisujte njegovo težo. Na ta način boste hitro opazili morebiten nenaden padec teže. V času bolezni si zapisujte, koliko dihur poje, kakšna sta počutje in napredek.

Upoštevajte navodila. Zdravila dajajte v predpisanih količinah in v predpisanih časovnih razmikih. Nikar na lastno pest ne prekinjajte terapije, četudi je dihur videti zdrav. Če se na predpisano terapijo ne odzove, o tem obvestite veterinarja, ki vas bo naročil na ponoven pregled, zamenjal terapijo in po potrebi izvedel dodatne diagnostične postopke.

Sprašujte. Če česa ne razumete, želite dodatno pojasnilo ali vas kaj zanima, vprašajte. Po potrebi si pri veterinarju naredite zapiske. Če se vam zdi, da ste nekaj razumeli drugače, kot je zapisano, preverite po telefonu.

Ne bodite vsevedni dr. Google. Če želite, se lahko o kliničnih znakih ali bolezni posvetujete z izkušenejšimi lastniki ali na internetu. Vendar veterinarja, če mu zaupate, ne zasujte z informacijami, ki ste jih dobili, in mogočimi diagnozami, ki ste jih postavili z brskanjem po spletu. Če veterinarju ne zaupate povsem, morda razmislite o menjavi, ali vsaj drugem mnenju.

Bodite iskreni. Povejte tako, kot se je zgodilo, in ne olepšujte situacije. Izpuščanje ali prilagajanje dejstev lahko veterinarja prikrajša za ključne informacije in ogrozi življenje vašega dihurja.

Pri izbiri veterinarja naj ne bo edino vodilo cena veterinarske storitve, ampak predvsem znanje veterinarja o dihurjih in njegove reference.

Dihurji niso majhni psi ali mačke,njihova obolenja, zdravstvene posebnosti, terapije in pristopi pa se razlikujejo od tistih pri psih in mačkah. Veliko veterinarjev z dihurji še nima dovolj izkušenj in je posledično njihovo znanje o njih pomanjkljivo.

Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.