Izbira posipa

Med poplavo različnih posipov, ki so na voljo, je težko izbrati pravega. Izbiramo lahko med glinenimi peski, biorazgradljivimi posipi, posipi iz silikatnega gela ipd. Čeprav se morda ne zdi, je pomembno, da si pri odločitvi vzamemo čas. Dihurji potrebo opravljajo drugače kot mačke in so pri izbiri pravega peska precej zahtevni. Svojih ‘potičk’ ne zakopavajo, posip ovohavajo in vanj brišejo ritke. Paziti moramo, da je izbran posip zanje varen, da je dovolj vpojen in da ne smrdi.

Da bo izbira lažja, smo raziskali trg, testirali in ocenili različne posipe. Kriteriji pri ocenjevanju so bili: cena, vpijanje tekočine, nevtralizacija vonjav, raznašanje po prostoru in zadovoljstvo naših kosmatincev.

GLINENI POSIPI

Navadni in sprijemljivi glineni peski so cenovno zelo dostopni in jih lahko kupimo v skoraj vseh samopostrežnih trgovinah. Razlika med njimi je, da se sprijemljivi glineni peski ob stiku s tekočino sprimejo v kepo, podobno cementu. To pa ni najboljša lastnost, kadar pride pesek v stik z vlažnim smrčkom ali z očmi. Majhni delci gline se pogosto lepijo na šape in dihurji jih raznašajo okoli stranišča. Glina kožo tudi izsuši. Zaradi močnega prašenja niso prijazni do dihal. Že sami po sebi imajo nekoliko neprijeten vonj, vonja po urinu pa nikakor ne prikrijejo. Čiščenje je oteženo in poraba velika.

BIOSAND SUPER AGGLOMERANTE BIANCA 10 L (antibakterijski, odišavljen, fina granulacija iz belega minerala bentonita, 250 % vpojnost) + Se lepo grudi, zaradi česar je poraba zmerna. + Ne smrdi in ima prijeten vonj tudi pri ne prav rednem čiščenju. Uporabo parfumov se pri živalih odsvetuje, vendar je v tem primeru vonj parfuma skoraj nezaznaven in ni moteč. – Zaradi fine granulacije se zelo raznaša povsod naokoli, kar lahko uničuje tla okrog stranišča. To je zelo neugodno, če imamo po tleh parket ali laminat. Če so tla vlažna ali če pesek zaide v kot ali špranjo, se strdi in ga je izredno težko očistiti. – Pri dolgotrajni uporabi dihurjem izsuši kožo na tačkah in lahko draži zadnjico. OCENA: ZADOSTNO
EVER CLEAN (neodišavljen glinen posip z dodatkom aktivnega olja) + Ne smrdi in dobro vpija vonjave. + Poraba ni velika. – Raznašanje iz posode je zmerno, zaradi fine granulacije pa lahko uniči tla, če hodimo po njem. – Kepe, ki nastanejo ob stiku s tekočino, se ‘potopijo’ v preostali pesek in jih je zato treba malo iskati. Problem nastane, če je tekočine več, saj se prilepi na dno posode, kar zelo oteži čiščenje. – Posip je med dražjimi. OCENA: PRAV DOBRO
Hofer posip za mačke
OCENA: SLABO (Ana pravi, da mora bit lestvica fiksna, se pravi, ce so odlicno, prav dobro, … mora bit najslabse nezadostno)
+ Cena in dostopnost.
– Se zelo praši in ima neprijeten vonj.
– Ne absorbira vonja po urinu, zato je potrebno pogostejše čiščenje.
– Poraba je velika.
– Izsuši kožo na tačkah in zadnjici.

KRISTALNI POSIPI

PROFESSIONAL PETS SILICA MAČJI POSIP
+ Izredno vpojen in skoraj brez vonja.
+ Zelo majhna poraba pri enem dihurju.
+ Skoraj se ne praši.
– Ker kristali vpijejo urin, ta ostaja v stranišču in čez čas začne smrdeti.
– Pri večjemu številu živali ga je potrebno menjati pogosteje.
– Sintetična sestava posipa lahko draži dihala, prebavila, kožo in sluznice.
OCENA: DOBRO

Med lastniki dihurjev ni prav veliko uporabnikov kristalnih oz. silikatnih posipov. Ti so sestavljeni iz sintetičnih silikonskih mas v obliki perlic, kosmičev ali zrn. Glavna sestavina je le drugačna oblika silicijevega dioksida (silika gel), ki smo ga bolj vajeni v obliki majhnih vrečk, ki so dodane pakiranjem suhih prigrizkov. Lahko so mešani z bentonitom ali glino.

Silika gel je znan po tem, da lahko draži dihala in prebavni trakt, medtem ko silikatni prah lahko draži oči in kožo. Ti posipi so zelo lahki, zato se lepijo na tačke in raznašajo naokoli, dihurji pa se z njimi igrajo pogosteje kot z ostalimi posipi. Cenovno so med dražjimi. Dobijo se v različnih barvah, kar mogoče pritegne kakšnega kupca, pa vendar barva ni pokazatelj kvalitete. Obstojnost je boljša kot pri klasičnih in so izredno vpojni. Vsa tekočina, ki pride v stik z njimi, se takoj vpije in nato izhlapi. Čistimo jih tako, da ven pobiramo le rahlo izsušene iztrebke. Prah je še zmeraj prisoten, vendar ga je veliko manj kot pri glinenih posipih.

BIORAZGRADLJIVI POSIPI

Biorazgradljivi posipi so med lastniki dihurjev najbolj priljubljeni in najbolj pohvaljeni. Narejeni so iz lesenih oblancev, recikliranega papirja, koruze, slame, lupin arašidov in drugih razgradljivih materialov. Zaradi naravne sestave so prijazni tako do živali kot tudi do okolja. So enostavnejši za čiščenje, lahko se jih odlaga v kompost, nekatere pa tudi kar v straniščno školjko. So zelo vpojni in odlično absorbirajo vonjave.

Tovrstni posipi so na voljo v nesprijemljivi ali sprijemljivi obliki. Tako kot običajni glineni se tudi ti prašijo, vendar bistveno manj in se zaradi večje teže manj raznašajo, hkrati pa ne uničujejo tal.

Cenovno niso najugodnejši, vendar namesto peletov, ki so na voljo v trgovinah za živali, lahko izberemo tudi lesene kurilne pelete. Pri izbiri teh moramo paziti, da ne kupujemo peletov izdelanih iz le iz iglavcev. Ti so najboljši za kurjavo, pri stiku z vlago pa razpadejo na čisto drobno žagovino, ki se nato zelo raznaša naokrog. Peleti z mešano sestavo (80 % bukev in 20 % les iglavcev) pa so bolj odporni in lepše vpijajo (včasih kosi ostanejo celi in se samo napijejo kot tampon).

CATS BEST ÖKOPLUS
(sprijemljiv pesek izdelan iz 100% čistih rastlinskih vlaken jelke in smreke, biorazgradljiv, do 700% vpojnost)
+ Se zelo lepo grudi in enostavno čisti.
+ Odlično vpija vonj in vlago, zaradi česar ni potrebno pogosto čiščenje (pri enem do dveh dihurjih je dovolj enkrat dnevno).
+ Izredna absorpcija vonja.
+ Posip je zelo obstojen in ni ga potrebno zelo pogosto menjati.
+ Lahko ga odvržemo na kompost ali v straniščno školjko, saj se popolnoma razgradi.
+ Prijazen je do dihurskih tačk in ritke.
– V nekaterih pakiranjih je veliko prahu.
– Leseni delci zaidejo med dihursko posteljnino in posledično v pralni stroj.
OCENA: ODLIČNO
LESENI PELETI – KURILNI
(peleti forest, 80 % bukev, 20 % smreka)
+ Dobro absorbirajo vonj.
+ Cenovno zelo ugodni.
+ Manj se raznašajo naokoli.
+ Prijazni do dihurjev.
+ Lahko se jih odvrže na kompost.
– Pogostejše čiščenje (vsaj dvakrat dnevno).
– Ko se peleti zmočijo, razpadejo, zato jih je potrebno pri čiščenju presajati.
OCENA: PRAV DOBRO

DRUGE ALTERNATIVE

Druge možnosti med katerimi še lahko izbiramo so plenične podloge, časopisni papir, papirnate brisačke in drugo. Vendar te ne morejo nadomestiti primernega posipa. Uporablja se jih bolj kot pripomoček za pred stranišče (da si dihur na njih obriše zadnjico) ali kot podloga za transportni boks, kamor stranišča ne moremo namestiti. Lahko jih tudi sicer razporedimo po prostoru, kjer je dihur spuščen (namesto dodatnih stranišč), vendar je takšna uporaba zelo potratna.

Papirnate brisačke in časopisni papir se popolnoma prepojijo z urinom, pa čeprav se še tako trudimo z dodatnimi sloji. Povrhu tega moker časopisni papir na tleh pušča madeže črnila. Od vsega naštetega so najbolj uporabne plenične podloge, ki imajo plastificirano dno, skozi katerega tekočina ne prodre.

ABRI SOFT BASIC
(vpojna podloga, lekarna)*
+ Različne možnosti uporabe (v transportnem boksu, kot podloga pred straniščem, nadomestno stranišče, podloga v kletki ipd.).
+ Po potrebi se jih lahko razreže na manjše kose, na voljo pa so tudi v različnih velikostih.
+ Zelo vpojne in ne prepuščajo tekočine.
+ Ne smrdijo.
+ Enostavne za čiščenje.
+ Cena.
– Ne nadomestijo posipa.
– Velika poraba.
– Obremenitev okolja.
OCENA: ODLIČNO
*Zakaj smo izbrali ravno Abri Soft? Razmerje med ceno, kvaliteto in količino podlog je najboljše med pleničnimi podlogami, ki so dobavljive na našem trgu.
ČASOPISNI PAPIR, REKLAMNI LETAKI
+ Cena.
+ Recikliramo star časopis.
– Tekočina prodre skozenj in ga prepoji.
– Ko je moker, razpade in pušča madeže črnila.
– Ne ostane na mestu in ga dihurji razvlečejo naokoli.
– Čiščenje mokrega časopisnega papirja je precej umazano opravilo.
OCENA: SLABO
Nena Miloš
Nena Miloš
Nena Miloš je aktivna članica društva Zverinice. V njenem domu kraljujejo štirje dihurji, dva od teh je pred nekaj leti posvojila preko našega društva.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.