Moj dihur postaja plešast!

Obolenje nadledvičnih žlez ni edini vzrok, zaradi katerega dihur lahko izgublja dlako.

 • Sezonska izguba oziroma menjava dlake se pojavlja spomladi in jeseni. Izrazitejša je pri nekastriranih dihurjih. Večina dihurjev sicer dlake ne menja tako intenzivno, da bi se pojavila gola mesta, a se lahko zgodi tudi to. Predvsem pri intaktnih samicah se včasih pojavijo zares zanimivi vzorci izgube dlake, nekaterim ostanejo le šopi dlake na glavi, tacah in repu.
 • Drugi možni vzrok za izgubo dlake so zunanji paraziti, kot so bolhe, ušesne garje ali kožni garjavci (Demodex sp., Sarcoptes scabiei).
  Ušesne garje so pri belih dihurjih zelo pogoste. Ob zelo močni okužbi se paraziti iz ušesnega kanala lahko razselijo tudi na področje glave in povzročijo praskanje in izgubo dlake, predvsem okrog ušes. Diagnosticiramo jih z mikroskopskim pregledom ušesnega brisa.
  Garje, ki se zajedajo v kožo in dlačne mešičke, so pri dihurjih zelo redke. Praskanje in grizenje, ki sta posledica močne srbečice, pa tudi sami paraziti, povzročijo izpadanje dlake in tudi poškodbe kože. Značilna mesta, kjer obolela žival izgublja dlako, so okolica oči, vrat, ramena in boki. Veterinar potrdi okužbo z mikroskopskim pregledom kožnega ostružka.
  Bolh se dihur običajno naleze od okuženih psov in mačk ali na sprehodu. Ugrizi bolh močno srbijo, zato se dihur praska in grize, predvsem na korenu repa, spodnjem delu hrbta, po vratu in ramenih. Bolhe so vidne s prostim očesom – majhne, podolgovate, s strani sploščene žuželke, ki se hitro premikajo med dlako ali skačejo. Na koži lahko najdemo tudi njihove iztrebke, ki po videzu spominjajo na makova zrna.
 • Tudi zamašene ali vnete analne vrečke so lahko razlog za praskanje, grizenje in izgubo dlake, predvsem na korenu repa, spodnjem delu hrbta, na bokih in stegnih. Polno žlezo lahko zatipamo kot grahovo zrno ob analni odprtini.
 • Za glivičnimi in bakterijskimi okužbami kože obolevajo vse domače živali in dihurji niso izjeme. Glivični povzročitelji, s katerimi se srečujemo največkrat, so iz rodov Microsporum in Trichophyton.  Pri dihurjih, predvsem starejših, ki imajo tudi druge zdravstvene težave in oslabel imunski sistem, se lahko razrastejo kvasovke, ki so v majhnem številu sicer normalen del mikroflore.  Bakterijske okužbe so redke, med povzročitelji prevladujejo stafilokoki in bakterije iz rodu Pseudomonas. Vse omenjene okužbe diagnosticiramo z mikrobiološkimi preiskavami kožnih brisov oziroma gojiščnimi preiskavami dlake.
 • Eden možnih vzrokov za izpadanje in slabo kakovost dlake je lahko tudi neprimerna prehrana. Prehrana, ki ne vsebuje dovolj maščob in beljakovin, lahko povzroči krhke in tanke dlake, brezdlačna področja ali popolno izgubo dlake. Podobne klinične znake lashko povzroči tudi pomanjkanje nekaterih ključnih vitaminov in mineralov. To je očitno pri uporabi neustrezne briketirane hrane, predvsem veganskih ali vegetarijanskih različic.
 • Vzrok za izgubo dlake so lahko tudi nekatera zdravila, zelo značilno je to pri dolgotrajni terapiji s kortikosteroidi.
Maja Čonč
Maja Čonč
Maja Čonč ima dolgoletne izkušnje z dihurji, v njeno življenje so prišli pred več kot dvajsetimi leti. Leta 2008 je ustanovila Društvo Zverinice, kateremu tudi predseduje. Zaključuje študij veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini, na katerih tudi aktivno sodeluje kot avtorica in soavtorica strokovnih prispevkov, predvsem o boleznih in zdravstvenem varstvu belih dihurjev. Je mednarodno priznana sodnica za dihurje, vzrediteljica in članica mednarodnega združenja vzrediteljev dihurjev, Natural Ferret Breeders.

Popular

spot_img

Več prispevkov tega avtorja

Zverinski koledar za 2023 – samo po prednaročilu!

Predstavljamo Zverinski koledar za 2023! Na fotografijah nastopajo slovenski in nekaj tujih dihurski modelov - skupaj preko 50 različnih dihurjev. Format koledarja je pokončen A3 (29,7...

Bolha – v trajni oskrbi

Bolha (Buha, Bubi) je v našo oskrbo prišla pri starosti dobrih štirih let. V Slovenijo je bila posvojena prek kolegov iz hrvaškega društva Tvorum. Po...

Influenca (gripa) pri belih dihurjih

S hladnejšimi dnevi se začenja tudi sezona pohoda različnih virusov, ki povzročajo obolenja dihal. Med virusnimi okužbami, ki so v hladnejšem obdobju leta pogostejše,...

Potovanje z malimi živalmi

Za prehod meje znotraj EU - če s strani države članice (Velika Britanija, Irska, Malta, Švedska) ni določeno drugače - mora dihur imeti: - evropski potni list za hišne živali (modra knjižica) - veljavno cepljenje proti steklini (od dneva cepljenja ne sme miniti manj kot 21 dni in ne več kot leto dni) - žival mora biti označena z mikročipom.